Alergeny
Dbając o Państwa bezpieczeństwo i wychodząc naprzeciw unijnym rozporządzeniom, poniżej zamieszczamy listę alergenów, które otaczają nas każdego dnia, jednakże u osoby uczulonej mogą powodować niepożądane reakcje organizmu.
Dlatego też, tak ważne jest aby w trakcie zamawiania diety lub konsultacji dietetycznej poinformować nas o alergii pokarmowej. Tak jak zawsze, podchodzimy indywidualnie do każdego klienta i dołożymy wszelkich starań aby wykluczyć z zamawianej przez państwa diecie alergię lub nietolerancję pokarmową.
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.